Se alla

Fredrika Bremerförbundet – besvarade frågor (aug 2022)

Fredrika Bremerförbundet – besvarade frågor

Nämn något förslag från samtliga andra partierna inom något av ämnena jämställdhet, hälsa, delaktighet och trygghet som du gillar

Vänsterpartiet Gotland

Konkreta förslag saknas, men ambitionen nedan är lovvärd
’Gotland ska bli en ännu bättre plats att leva på och besöka. En ö som präglas av öppenhet och mångfald. En ö där alla känner sig välkomna och bemöts med respekt, där kultur och näringsliv blomstrar.’

Socialdemokraterna Gotland

Vår gemensamma historia av kamp för kvinnlig rösträtt

Konkreta förslag saknas, men ambitionen nedan är lovvärd

’Vi vill upprätta en sammanhållen väg till hjälp för utsatta kvinnor.’ ’Vi vill skapa lågtröskelboende för den som inte får plats på befintliga akutboenden.’

Miljöpartiet Gotland

Miljöpartiet är ett av de partier som likt Liberalerna är ’liberalt inspirerade’.

I princip kan Liberalerna Gotland ställa upp på samtliga jämställdhetsförslag – så som de är formulerade – på MP Gotlands webbplats

Centerpartiet på Gotland

Centerpartiet är ett av de partier som likt Liberalerna är ’liberalt inspirerade’.

Konkreta förslag saknas, men ambitionen under rubriken ’Jämställdhet’ är lovvärd.

Kristdemokraterna Gotland

Konkreta förslag saknas, men ambitionen nedan är lovvärd

’Möjliggör stöd till både kvinnor och män som utsätts för hot och våld i nära relationer.’

Gotlandsmoderaterna

Konkreta förslag saknas, så även uttalade ambitioner inom de angivna områdena.

Sverigedemokraterna Gotland

Konkreta förslag saknas, så även uttalade ambitioner inom de angivna områdena.

Sverigedemokraternas retorik bidrar till att vi med liberal åskådning måste skärpa våra argument i vårt motstånd mot en rasistiskt inspirerad politik

Vilka åtgärder för jämställdhet ser du, som ligger inom regionpolitikernas mandat att verkställa?

I våra lokala valprogram så är jämställdhet inte ett särintresse, utan ett betraktelsesätt som är integrerat i alla politikområden.

Nedanstående punkter är exempel hämtade ur våra lokala program.

V11 Stärk relationen med anhöriga. Att ta ansvar för och vara delaktig i vård och service som anhörig är viktigt, men också att man känner att man får det stöd man behöver

V27 Inför rutiner för vårdgivare och skolor för att upptäcka våldsutsatthet och hedersrelaterade problem. Inför rutiner vid hälsokontroller att alltid ställa frågor för att upptäcka alla former av våldsutsatthet och tydligt synliggöra t.ex. barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och sexualbrott.

V34 Våldsutsatta i hemmet ska ha förtur till bostäder. De som måste fly från sitt hem, och inte kan ordna en fast bostad på egen hand, har inte tid att vänta i bostadskön. Skulder ska inte vara ett hinder för ett liv fritt från våld.

V35 Våldsutsatta ska ha rätt till basbehov och vård. Våldsutsatta ska ha rätt till praktiskt stöd att hantera myndighetskontakter, men också till vård och behandling för fysiska och psykiska skador.

V36 Vården måste ha rätt kunskap för att möta våldsutsatta flickor och kvinnor. Region Gotland ska samverka med regioner som har tillgång till denna typ av specialistmottagningar så att alla invånare, oavsett om de bor i storstad eller glesbygd, ges tillgång till denna vårdnivå utifrån behov.

V41 Minska efterfrågan. Många sexköpare ser det som en “hobby” och inte som en form av människohandel. Att få ut informationen till de forum där sexköpare träffas skulle kunna vara ett sätt att minska forumens förstärkande effekt på rådande uppfattningar och på sikt minska viljan att köpa sex. Utan sexköpare finns det ingen sexhandel.

V47 Säkerställ jämställd tillgång till fritid och idrott i utsatta områden. Offentligt stöd till aktiviteter för de boende ska rikta sig till flickor och pojkar i lika hög grad. Idrotts- och fritidsverksamheter som får offentliga bidrag ska visa att de arbetar inkluderande och att alla barn och unga får likvärdig tillgång till verksamheten, oavsett kön.

V55 Anhörigvård får inte bli en kvinnofälla. Så kallade anhöriganställningar bör användas restriktivt, både eftersom det riskerar att låsa fast vårdaren i en ekonomiskt utsatt situation, men också för att omsorgstagaren riskerar att hamna i beroendeställning till den anhörige vårdaren.

BoU 9 Hot, hat, våld och kränkningar i skolan ska inte tolereras, utan tas på allvar och rapporteras.

BoU 33 Försvara lärares rätt att ta upp känsliga ämnen. Det krävs kraftfulla reaktioner från samhället, inklusive rättsvårdande myndigheter, när lärare som tar upp känsliga ämnen hotas. I de fall det uppdagas att lärare känner sig otrygga eller rent av undviker vissa ämnen i undervisningen, ska skolan erbjudas särskilt och konkret stöd.

BoU 66 Tidiga insatser i skola och förskola. Genom tidiga insatser redan i förskola och skola kan destruktiva könsnormer motverkas. Forskning visar att många sexköpare legitimerar sina handlingar genom att framhålla en maskulinitet som ger rätt till kvinnans kropp, och framställa kvinnan som ett bruksföremål på en marknad.

BoU 74 Utveckla våldspreventivt arbete för skolan. Det bör genomföras en nationell satsning för att skolpersonal ska kompetensutvecklas i att arbeta med pojkars och unga mäns kroppsintegritet, impulskontroll samt värderingar gällande jämställdhet, hbtq-personer och religiösa minoriteter.

BoU 76 Skolan ska motverka hederskultur. Skolan säkerställa att alla elever vet att ingen får utsättas för förtryck eller våld av heders- eller religiösa skäl och informera alla elever om deras rättigheter.

BoU 78 Säkerställ jämställd tillgång till fritid och idrott. Offentligt stöd till aktiviteter ska rikta sig till flickor och pojkar i lika hög grad. Idrotts- och fritidsverksamheter som får offentliga bidrag ska visa att de arbetar inkluderande och att alla barn och unga får likvärdig tillgång till verksamheten, oavsett kön.

DoK 5 Att kulturskolan får resurser så att inga barn och unga ska vara utestängda på grund av ekonomi eller tillgänglighet

DoK 18 Bekämpa rasism och diskriminering. Skolans arbete med en demokratisk värdegrund och kunskap mot antisemitism, afrofobi, islamofobi, homofobi och andra former av intolerans måste förstärkas.

DoK 24 Inte en skattekrona till extremism med studieverksamhet som täckmantel. Nationellt centrum mot våldsbejakande extremism bör vara med och stödja så att den bidragsgivning till folkbildning som sker via kommuner och regioner samt Folkbildningsrådet aldrig stödjer extremism.

RG1 Sätt individen i fokus när regionen organiserar samhällsservice

RG7 Kraften i civilsamhället ska tas tillvara. För att vända en negativ utveckling åt rätt håll krävs en kraftsamling från hela samhället. Det finns många aktörer inom civilsamhället som vill hjälpa till. Dessa ska få stöd – men då endast om de kan uppvisa att de arbetar i enlighet med både Region Gotlands värdegrund samt uppfyller demokrativillkoren.

RG8 Offentliga instanser bör använda inkluderande språk. Det är viktigt att offentliga aktörer är medvetna om hur språket kan användas för att befästa utanförskap eller främja delaktighet. Exkluderande ordval ska undvikas.

Håller du med om problembeskrivningar som lyfts i RUS inom området jämställdhet? Eller inte? Vad måste prioriteras?

Vi konstaterar att RUSen, precis som våra lokalpolitiska program, integrerat jämställdhetsperspektivet och därför ingår i alla områden. Vi delar i stort de beskrivningar som återfinns i RUSen.

Vad gäller prioriteringar så hänvisar vi tillbaka till svaret på föregående fråga, där ett antal punkter ur våra program listas.

Ser du någon utmaning eller hinder för att visionen för social hållbarhet i RUS ska uppnås?

Den största politiska utmaningen ligger i den kraftiga våg av radikal konservatism som präglar dagens samhällsdebatt. Enkla och i många fall brutala lösningar ges som svar på komplexa frågeställningar.

Exemplifiera möjliga samarbetsområden som främjar jämställdhet – oavsett politisk majoritet efter valet.

Se det tidigare svaret rörande de positiva inslagen i de olika partiernas lokala program.